Великденски пост с дълги ушички !

0


Убедена съм,че по-голямата част от вас вече са напълно готови за наближаващия празник и с удоволствие са приготвили пълни с цвят кошници и панерчета, заобиколени от малки пиленца , кокошки и зайчета.
..."Мамо, заекът и той ли снася яйца?"
Не знам за зайчето,но аз определено щях да снеса едно от напъни да обясня или по-точно в оплитане на обясненията си,каква точно му е "играта" на заека около яйцата и празника.!За всички невежи по случая като мен ,събрах малко инфо :

В района на днешна Германия всяка пролет хората почитали богинята на плодородието Еостра (от името й произлиза и английското название на Великден – easter) и в нейна чест организирали пищни тържества. Легендите разказват, че един от символите на богинята и нейна дясна ръка била красива птица, която един ден неочаквано се превърнала в див заек. Но тъй като заекът останал с душа на птица, той продължил да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца.
С течение на времето този обичай се слял с християнската култура, за са се превърне в част от католическия Великден.

Всъщност заекът е символ на плодородието, благоденствието и просперитета. Всяка пролет зайчетата увеличават семейството си, като раждат по няколко малки, а размножителният период продължава чак до октомври. Затова зайците се превръщат в емблема на зараждането на нов живот, също както пролетта.

Легендата разказва, че великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я оставя или на точно определено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната утрин.
В католическите страни има традиция да се правят кошнички, в които да се поставят шоколадов заек, бонбони и шарени яйца. Този празничен обичай явно се оказва доста привлекателен и за нас.

Пожелавам ви един истински топъл празник ,обгърнат от душевно спокойствие и семейна хармония!
Бъдете по-добри! С тази публикация поемам на поредното различно и вдъхновяващо пътуване.Очаквайте скоро нови публикации в категория "TRAVEL".

Публикуване на коментар

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.