Day 6 Buongiorno,Chivitavecchia ,Vatican,Roma !

5

ЧЕВИТАВЕКИЯ

Днес отиваме в Рим!
Слизаме от кораба, който преди броени часове е пуснал котва на пристанище Чевитавекия и тръгваме към града -известен като пристанището на Рим (Porto di Roma).Този ден има някакъв национален празник и всички улици са затворени,няма местни хора и нищо не работи.Рано сутрин е, но все пак пристанищен град би трябвало вече да е буден!
Наслаждавайки се на соления въздух,докато завиваме по улиците на града, търсейки гарата с карта, излизаме на крайбрежната пешеходна зона.Какво да ви кажа - свежа бяла красота и отново много камъни!И палми!
Чувствам се спокойна и знаейки какво ми предстои, изпълнена с едно такова настроение като за първа среща с момче.

Скоро се озоваваме пред морето от туристи, които се тълпят пред гишето за билети на гарата.За щастие влаковете тук са редовни и са почти през час, за разлика от България,където да има редовни линии в транспорта си е чиста благословия!
Проблемът е, че Рим и Ватикана са само на някакви си...80 км от порта-Чевитавекия(където сме ние).А нашата цел днес са точно тези две дестинации.....
...Вече сме във влака за Рим.Пътуваме точно един час и слизаме на спирка "Св.Петър", която от името, се разбира, че е спирката на Ватикана....

ВАТИКАНА
Ватикана - държава в държавата или държава в града, въпрос на тълкуване и разбиране!
Още на входа за площада ни посрещат тъмнокожи(от един друг континент), които предлагат да  си купим билети от тях за вход в Базиликата Св.Петър, за да не чакаме на километричните опашки от хора, въпреки че входът е напълно свободен....!Ако не желеш да си купиш билет, междувременно ти пробутват оферта за някоя чантичка менте....Интересно!

Загърбваме тази грозна сцена и навлизаме в същността на  един наистина различен свят, центърът на римокатолическата вяра !!!
Заставаме на пиацата "Св.Петър" и от всички страни ни обгръщат тосканските бели  колони на Бернини-в четири редици и внушителни архитектурни постройки като Базиликата "Св.Петър", Сикстинската капела и в центъра на площада - Египетският обелиск!Красиво е! Дори леко плашещо красиво!
За първи път от седмици съм изпълнена с една по-истинска  надежда и смирение!На такова място излъчващо свещена енергия и сила, мисля само за децата си и си пожелавам тихичко здраве и щастие най-вече за тях.Забелязвам някаква интересна грация в отношенията на хората един към друг, за разлика от всички други места до сега.
Както предварително имах информация за Базиликата се изисква дрес код - „скромното“ облекло е задължително!Под скромно се има предвид закрити рамене и крака до глезените.Предвидливо си нося шал , с който закривам голите рамене и корем още със стъпването си на площада,за всеки случай.

Слънцето се издига обедно и започва доста да напича и след цял час прекаран тук, в лутане на коя опашка да застанем и в спорове къде да влезем и на къде да тръгнем , осъзнавам, че изпълнението на тази задача ще изисква допълнителни усилия от мен,които решавам да пазя за Рим.В крайна сметка везните винаги натежават в полза на жената и на нейните желания.А желанията формират поведението ни.Едни от най-силните такива на хората са за печалба, за самосъхранение, за одобрение от другите,а моето най-голямо желание днес тук е просто -  да усетя величието на Рим и да му "се представя" !Тръгваме към него,без значение , че сме в него!.......Утре продължение!

Интересно инфо :Сикстинската капела е част от католическия комплекс на Ватикана, главен монумент от Апостолическия дворец, като е официалната резиденция на католическия папа във Ватикана. Известна със своята архитектура и ненадмината вътрешна украса, Сикстинската капела е плод на огромния труд на велики ренесансови творци като Микеланджело , Рафаел , Бернини , и Сандро Ботичели . Едно от върховните постижения на Микеланджело Бонароти и всъщност неговият върхов труд в областта на фреските представлява тавана на Сикстинската Капела.
Особено популярна и красива е Сикстинската капела със своите стенописи и фрески. Най-общо стенописите са разделени на три етапа - преди Десетте Божи заповеди да бъдат дадени на Мойсей, между Мойсей и раждането на Христос и християнската епоха. Те са били изрисувани за изключително кратък период от време, от юли 1481 г. до май 1482 г., като пресъздават сцени от живота на Мойсей и Христос от Стария и Нов Завет.

Базиликата „Свети Петър“  е късноренесансова църква във Ватикана в град Рим.
Базиликата „Свети Петър“ е най - голямата църква в света. На покрива й са поставени статуите на Исус Христос и 11-те апостола (без тази на Св.Петър).
5 коментара

  1. Признавам си официално и без бой, че съм много влюбена в тази блузка! Страхотна публикацийка и снимки - не че съм се съмнявала :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз за блузата да питам!?И чакам следващата публикация!

    ОтговорИзтриване
  3. В Рим съм била, но не можахме да влезем във Ватикана, тогава беше затворен по някаква причина и това остави празнина в съзнанието ми. С нетърпение очаквам да се върна отново! Прекрасна както винаги, уникален топ и страхотни снимки! :)

    ОтговорИзтриване

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.