"Зелена мода" от Amрloa Atelier

0"Зелената мода" и органик дрехите заслужено са главни герои в днешния моден пост. Органик дрехите носят комбинативна природа, свежо усещане и винаги здравословно удобство.
Днес нося рокля от органик памук, дело на млада и талантлива дама, която ме вдъхнови с професионалните си успехи и с позитивното отношение към всичко, което прави и за което мечтае. Покрай блога имам удоволствието да се познавам с много български творци и за мен е истинска радост, когато получа възможност да разкажа за някой от тях и да покажа как те виждат модата, чрез нещата, които създават.
Петя Станкова - Тиа е дизайнерът зад Amрloa Atelier by TIA - първият български бранд, производител на дамски органик дрехи. Пиша това и си мисля колко малко, всъщност, знаем за екологичната мода, органик памука и естествените материи. 
Тиа започва да се интересува повече по темата преди няколко години, когато получава алергичен обрив от дрехи произведени от синтетични материи. Налага се да подмени целия си гардероб и така лека-полека започва да създава дрехи от изцяло органични материи. Почерпих малко полезна информация от нея за това как чрез гардероба си можем да се грижим за прородата и здравето си. Освен това тя разработва и супер свежия проект "Личен стайлинг консултант" , за който може да се информирате ТУК.
Памукът е може би най-предпочитаната материя, която ни кара да се чувстваме много удобно независимо от температурата навън. Често той е добър избор, когато сме под стрес, защото помага на кожата ни да диша и абсорбира излишната влага. Именно, поради тези положителни свойства това е материята, която всички ние избираме за себе си и децата ни. А, когато този памук е органичен, тогава трябва да сме сигурни, че изборът на материя е най-висококачествен.
Органичният памук се отглежда чрез използване на методи и материали, които щадят околната среда. Производителите на органични продукти следват стриктно процедури, допустими в създаването на органични продукти.
Регулациите забраняват използването на получени чрез генетично инженерство семена за органично земеделие.
TIA : "Видовете материи, които се предлагат на пазара са най-общо казано четири категории материи: изкуствени (полиестер, акрил, полиамит, спандекс и др.), естествени (памук, визкоза, лен, коприна, вълна и др.), рециклирани (всички видове материи, създават се от стари дрехи) и органик (памук, лен, коноп, бамбук, коприна, тенсел и др.). Тъй като органик материите са най-близки до естествените, често ме питат не е ли достатъчно просто да се носят те. Орговорът е - не! Причината е, че всъщност тези влакна се създават от растения, които в повечето случай са генно модифицирани, отгледани с използването на много химикали и пестициди, да не говорим, че боите, които се влагат, са силно канцерогенни. Предвид това няма как да наречем тези дрехи естествени, защото те отдавна са изгубили своята връзка с природата. По-скоро са продукт на химичната промишленост. Носенето на подобни дрехи не позволява на кожата ни да диша пълноценно и да освобождава токсините от организма, предизвиква множество реакции и болести, които често се чудим от къде са – зачервяване на очите, обриви, астма, преждевременно състаряване на кожата и много други. "
Положителни страни на органик дрехите: 
Антибактериални са, абсорбират изпотяването, позволяват на кожата ни да диша, поддържат нормалната човешка температура, боядисват се с естествени бои, а освен това може и да се избегне изцяло процесът на обагряне, тъй като памукът например може да расте естествено в 4 различни цвята (бял, беж, кафяв, зелен). До 5 пъти по-здрави тъкани, в сравнение с естествените конвенционални материи, опазват околната среда, като използват контролирано количество вода и избягват употребата на пестициди, химикали и изкуствени торове. Опазват здравето на производителите и техните семейства; сертифицират се от международна компания за етичния си метод на работа. "
Текстурата на дрехите от органичен произход са по-плътни и твърди на допир 
У нас органик изделия се предлагат основно за бебета и деца. Дрехите от органик материи са истинска рядкост в България. В магазинната мрежа могат да се срещнат модели на органик дрехи най-вече за тениски и бельо. Ако потребителят трябва сам да се ориентира, то следва да обърне внимание на текстурата на материята. Органик материите са до 5 пъти по-здрави от конвенционалните и поради това, при допир ще направи впечатление здравината, липсата на прозрачност, както и стегнатост на самата плетка. Не рядко говорим и за много по-меки материи, но това не винаги важи като правило. Например материите от коноп и лен често са дори по-остри и твърди.
Фестивал на Здравето
Тази година Amploa Atelier by Tia ще вземе участие във Фестивала на Здравето, където Тиа ще говори за екологичната мода или как чрез гардероба си можем да се грижим за природата и здравето си. 
Сектор "Работилници" 02.07.17 /неделя/ 12,00 - 14,00ч - София, Южен Парк, Голямата поляна

Рокля oт органичен памук Amрloa Atelier by TIA
Чанта PARFOIS
Обувки Clarks
Очила Clandestino


Снимки: Nev'Z Photography /архив/
Soultime Photography

Публикуване на коментар

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.