What's in my suitcase?

0

Напоследък не съм много активна в блога, за разлика от социалните мрежи и мисля да променя това си поведение:). Слънчевото време ме вдъхнови да се взема в ръце и да споделя (най-накрая) двата поста, които подготвих за пътуването ми до Аман. Темата на днешния пост е: Какво трябва да си носите в куфара, ако ще пътувате до Йордания или някъде из арабския свят.

Когато приготвям багажа си за пътуване, винаги имам предвид дестинациите, които ще посетя, и съобразявам дрехите си с тях. Усещането и емоцията за дадено място ме водят в избора на облекло, обувки и аксесоари. Когато приготвях багажа си за краткия ни престой в Йордания си направих малко проучване, каквото правя всеки път, когато ще пътувам към страна, в която не съм била. Навсякъде в интернет пишеше, че Йордания е светска държава и това ми бе достатъчно да сложа в багажа си само рокли с голи рамене, предвид температурите, които се очакваха... Там разбрах, че всичко друго от женското тяло може да е на показ, но е хубаво или бих казала "препоръчително", раменете и подмишниците да са покрити.....

Прилично облекло /дрехи с ръкав /
Хубаво е да селектирате повече дрехи с ръкав /къс, дълъг/. Не е много препоръчително да се разхождате по потник или с топ без ръкави, защото  за мъжете в арабските държави на първо място по съблазняване и възбуда, е зоната на посмишницата и рамото. Това ми сподели българка, която живее вече 20 години в Аман и е била омъжена за местен. Допустимо било да се ходи с къса пола и с отворено деколте, но не и с голи рамене /поне за местните жени/. Там всички момичета и жени, с които се разминавах по улиците, бяха със забрадки и блузи с ръкав, ама наистина всички. Роклята, с която се разхождах втория ден и която е в този пост бе подходяща за разходка из града, но определено ме посъветваха, ако посещаваме други градове, да не я нося, защото привлича прекалено внимание.

Шал или фишу
Другото нещо, което е задължително да носите в куфара си, е шал или фишу. Ако сте чужденец може да се разхождате свободно на публични места и с пусната коса, но за всеки случай винаги в чантата си трабва да се носи малко шалче, което да поставите на главата си /като хиджаб/при необходимост. Според разбиранията на по-голямата част от йорданците не е задължително една жена да покрие напълно лицето си, но косите – да. 

Удобни обувки
Затворените обувки /гуменетки или еспадрили/ са много добро решение за практични обувки. В Йордания е топло и може да си вземете и отворени сандали, но е и много прашно, особено, ако имате планове да посетите някоя забележителност около Аман или по-далече в пустинята. Краката ви ще се напълнят с пръст и ще се изцапат.


Шапка, очила
Задължителна част от багажа в куфара са шапката и слънчевите очила. В Аман вече от половин месец е лято и температурите са високи, а слънцето напича силно, така че шапката е наложителна. Хубаво е, че влажността там е само 10% и е благодатно място за чупливи коси. В Дубай, например, влажността е много голяма и косата ми не стоеше изобщо добре. Всеки ден се къдреше и бухваше ужасно, затова през цялото време бях с шал или шапка на главата.

Дрехи от естествени материи
Дрехите с олекотен силует и естествени материи са предимство. Нощите на открито са топли, а през деня е задушно, затова материите на дрехите е препоръчително да са от лен или памук. Точно от такъв приятен лен е и кафтанът /който бе единствената ми дреха с дълъг ръкав/ и панталонът към него от H&M, които предизвикаха истински интерес у местните. Избрах го да бъде акцент при дрехите ми, защото кафтанът идва от персите и е много добре познат в арабския свят като мъжка рокля, която е удобна и практична за топло време. Ефирните материи, практичните широки панталони, всички разновидности на кафтана и плетените обувки са перфектният избор за разнообразието от модни решения в багажа ви.Козметика
Освен малък несесер с най-нужните грим продукти /спирала, червило, коректор, продукт за вежди и бронзираща пудра/ този път реших да променя подхода си към селекцията на бялата козметика за пътуване. Нося само един бранд /в случая продукти на Eisenberg/, но всичко, което ми е необходимо - крем за околоочен контур ТУК, хидратираща емулсия ТУКелексир за младост и отлична база за грим ТУК , маска за незабавен ефект на свежест и повдигане на кожата  ТУКкоято ми е много нужна за сутрешния ритуал. Досега изпадах в стрес какво да селектирам като най-нужно щом започна пакетиране на багажа и мъкнех по 3 несесера козметика.... Сега са само два, но не хаотично избрани!

Бански костюм
Във всеки по-хубав хотел има басейни /дори с вода от Мъртво море/, така че не забравяйте да го прибавите в куфара.

Слънцезащитен фактор
Абсолютно задължително е да носите в чантата си продукт със слънцезащитен фактор. Моят единствен продукт със слънцезащита беше фон дьо тена на Eisenberg, който умишлено подбрах, защото притежава SPF25. Този продукт предотвратява и защитава от UVB и UVA лъчи, осигурявайки глобална защита на лицето. Но, ако пътувате след април месец, е хубаво да предвидите и слънцезащитен крем за тяло и такъв с висок фактор за лице.

Хидратация за коса
Обичам да нося мини разфасовки на продуктите за коса, които използвам вкъщи. В хотелите шамплоаните не ми понасят.... Хидратиращото олио от шипка и шампоанът със зелен чай на O’right /може да намерите онлайн в zlatnaribka.com ТУКса продукти, които взимам със себе си нявсякъде, когато пътувам. Тогава косата ми се стресира от полети или дългото пътуване и става различна. Определено ги препоръчвам за суха и изтощена коса. Използвам ги от половин година и не мога без тях, а за места с много слънце са превъзходни.Рокля - GIOIA

Кафтан + панталон H&M SS'18 / HERE, HERE/


Публикуване на коментар

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.