Travel Diary: Amman

0

Приятели, най-накрая в днешмия пост ще споделя няколко бързи факта, впечатления и кадри под формата на справочник на туриста, от краткото ни пътуване до Аман, Хашемитско кралство Йордания. 

НАСЕЛЕНИЕ: 
В Аман живеят повече от 1,2 милиона души. Той е търговският, промишлен и административен център на Йордания.

ВАЛУТА: 
Йордански динар
Сравнен с други по-познати валути, това е доста скъпа валута. В момента динарът се обменя за около 2.60 лева.

КАКВО ДА НОСИТЕ: 
Слънцезащитен крем, прилични дрехи, облекло с дълъг ръкав  за посещение на джамии, шал, удобни обувки.

НАЙ-ПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ: 
Март - Април или Октомври - Ноември
Тъй като лятото там е много горещо, най-препоръчителното време за посещение на страната е ранна пролет или късна есен. Противно на това, което знаете за Близкия Изток и климата там, в Йордания вали сняг през зимата. По-точно в Аман. Тази година градът е бил побелял за няколко дни. Там пролетта е март месец, след него започва дълго лято.

НАЙ-БЛИЗКО ЛЕТИЩЕ: 
Кръстено Queen Alia, третата съпруга на покойния крал Хюсеин, летището се намира на 30 km южно от столицата Аман.
От него до Аман е около 30 мин. с кола или такси и курсът до града излиза около 20 йордански динара, но сумата зависи от това в кой край на града отивате, разбира се.
ХРАНА: 
В Йордания консумират най-вече овче месо, а мансаф е местен специалитет с печено овче месо, ориз и зеле. Разхождайки се по улиците на Аман, много често усещахме аромат на овнешко месо от ресторанти или капанчета за дюнер /или нещо подобно/.
Кафе с кардамон - най-гадното кафе, което съм опитвала е това в Йордания, защото го поднасят с кардамон. Там го пият и като деджистив, тъй като кардамонът благоприятства за доброто храносмилане и проблемен стомах. Ароматът на кардамон определено не ми понася.
Табуле, хумус, фалафели, салата от печени патладжани с тахан - всички тях ги поднасят задължително преди основното като разядки и салати. Божествени са като вкус и трябва да се опитат.
Мокри сурови бадеми - това беше нещото, която консумирах 3 дни с голямо удоволствие и не ми омръзна. На обед или вечеря преди салатите се поднасят чинии с пресни бадеми, които са киснати за 20 мин във гореща вода, а след това охладени с лед. Невероятно вкусни  и много полезни са за консумация така приготвени. Вкъщи се опитах да направя бадеми от магазина по същия начин, но не ми се получи същият вкус и ефект на мека ядка.
Фурмите им са огромни и невероятно вкусни. Заслужава си да инвестирате в няколко кутии за България.

КЪДЕ ДА ПОХАПНЕТЕ: 
Мой фаворит е кафе-ресторантът Shakespeare & Co., който се намира на Zahran street and 3 Circle, много наблизо до хотел Le Royal, където бяхме отседнали. Интериорът е една цветна еклектика, но е толкова светло и различно от всяко друго място, което посетихме. Собственикът е невероятен домакин и посреща туристите с огромна усмивка и позитивна енергия. Храната е разнообразна от паста до завъртяни местни деликатеси. А десертите са уникални!
The Living room е ресторант, в който се сервира от италианска храна до суши. Слави се с перфектно обслужване, добър вкус на ястията си и страхотна гледка. Там успяхме само да влезем и разгледаме набързо, защото имахме резервация за вечеря на друго място.
На Romero street има много приятна сладкарница или сладоледена къща, в която може да откриете най-вкусните десерти на света. Предлагат мини домашен сладолед на клечка /приличащ на близалка/, много сладко!КАКВО ДА РАЗГЛЕДАТЕ: 
Любителите на историята трябва да останат в Аман поне седмица, за да го разгледат истински добре. Аман е един от най-старите постоянно обитавани градове в света и историята му обхваща девет хилядолетия от каменната ера. 
Цитаделата е  забележителност от древни руини, която се намира на най-високия хълм в Аман, Джебел ал-Калаа. Градът първоначално е бил построен на седем хълма, но сега обхваща над деветнадесет хълма. Седемте хълма се виждат от Цитаделата, в която се намира храмът на Херкулес, смятан за построен от римския император Марк Аврелий. 
Римският форум и театър -  построени между 138 и 161 г. сл. Хр.
Синята джамия или Джамията на крал Абдула I е сравнително нова джамия, построена между 1982 и 1989 г., но много внушителна като архитектура.
Ако си падате по пазарите и шарените сукаци, тогава трябва да посетите стария сук /голям, стар пазар/ в центъра на града.
Дворецът на крал Абдула - кралят има няколко палата из страната, но най-често се задържа в този в Аман. Ако имате по-специален статут, може и да имате превилегията да посетите двореца в Аман и да се срещнете с краля. Ние имахме тази възможност, благодарение на делегацията, с която бяхме, но още на входа на градините ни предупредиха да не снимаме, а в двореца всички телефони бяха събрани, така че нямам много кадрирани спомени от мястото.

СТРАННОСТИ  И НТЕРЕСНИ ФАКТИ: 
* В Йордания е разрешено многоженството, както в повечето арабски държави, но не се практикува особено често. Може да попаднете на мъже, които са си купили жени, дори и от сирийските  бежански лагери. По разкази на познати, богатите жени също могат да си купят млад и красив мъж, който има нужда от пари, за да се грижи за 10-те си братя и сестри, например. Това най-вероятно са частни случаи...
* В Йордания почти няма средна класа - има богати и бедни. Разбрахме, че по-заможните семейства имат възможността да си купуват домашни прислужници от Малайзия и Тайланд. Избират ги по каталог със снимки и до две седмици "прислужницата се доставя". Ангажиментът е за срок от 1 или 2 години, като през това време, момичетата вършат всичко в домакинството.
* Най-еротичната зона от тялото на жената за мъжете там, е разголеното рамо и подмишница. Следвано от косата и лицето. Това го сподели с мен българка, която живее там вече 20 години и познава добре нравите и вкуса на мъжете.
* В Йордания се намират най-големите сирийски бежански лагери, който брой към момента превишава официалната статистика от 1 200 000 души. 
*Единствено крал Абдула и мароканският крал Мохамед VI са считани за преки потомци на пророка Мохамед, което допринася за високия престиж на йорданското кралско семейство в арабския свят. Рокля - GIOIA
Кафтан + панталон H&M SS'18 /HERE, HERE, HERE/

Публикуване на коментар

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.