Още един пикник

0


Лято с аромат на есен се очертава този сезон и като че ли това допринася за все по-честото ми физическото и емоционалното изтощение. Мисля, че пролетната умора при мен действа със закъснение?! А като прибавим и времето, което никак не е "friendly" настроено напоследък, си е още по-'тегаво' да "преживееш" лятото в града. Но знаете си ме, един пикник и бягство в планината /далече от градското ежедневие/ може да бъде невероятен рефреш за сетивата. Сигурна съм, че и вие като мен, все повече осъзнавате, че въздухът, който дишаме и храната, която консумираме, са във връзка с това как се чувстваме и живеем. 
Всеки пикник може да бъде превърнат в най-страхотното емоционално преживяване, важното е да бъде споделен с любими хора и да бъде на любимо място. Аз съм човек, който живее "в света на карираните постелки, плетените кошници и цветните обеди на открито" и затова днес споделям  любими кадри от последния ни пикник в Родопите и какво приготвям в кошницата, (както и какво е необходимо) за преживяване на открито с деца, а и не само.

Място с чист въздух и хубава гледка
Отдавна се знае, че мръсният въздух е вреден, но вече съществуват научни доказателства, че по-чистият въздух води до по-дълъг живот. За съжаление не може да си ги позволим често, но когато имаме възможност винаги бягаме в любимата ми планина Родопи, където чистият въздух прави чудеса. Така пречиства ума, че се чувствам като малко дете. Вълшебно е! Бързо се наспиваме (направо ставам по първи петли), имаме много енергия, винаги ни гони глад, (което не е чак толкова хубаво за родителите, но за децата, определено е положително).
Неуспорим факт е, че връзката между въздух, храна, вода, здраве, настроение, енергия, дори успех и любов е много силна и важна. Затова, първата необходима съставка за енергия и тонус на открито е здавословната храна. Често за такива поводи предпочитаме пакетирана такава, но в повечето случаи тя е пълна с консерванти, а от година се опитвам да въведа "здравословен" ред в храната, която консумираме. Донякъде успявам! Всеки, който има деца, знае че винаги трябва да има нещо за бързо хапване, в движение.

Здравословна храна, която да хапнем набързо, в движение и да ни даде енергия за целия ден
Преди време бях споделила една много приятна рецепта за сурово барче, която приготвях на сина си за училище и оттогава децата ми се научиха да харесват такъв тип десерти. От скоро на пазара се появиха най-различни такива сурови барчета и реших да изпробвам дали са толкова вкусни като моите... Тествах няколко вида, но барчетата Livityкоито първоначално започнах да купувам за себе си, а след това и за децата, най-добре ни паснаха на вкус. Сега децата ги консумират с удоволствие като закуска, което много ме улеснява в забързаното ежедневие и ме кара да бъда спокойна, защото знам какво ядат. Удобни и лесни са за пренасяне при пътуване, защото опаковката им е от трипластова водонепропусклива крафт хартия, а и се предлагат в малки дървени касетки, което улеснява преноса им при по-дълъг път.  Предимството на такъв тип десерти е, че не цапат! Поне не както разтопена шоколадова вафла на слънце... Суровите барчета в повечето случаи съдържат ядки и суперхрани, които децата не харесват и не консумират поотделно, но заедно, комбинацията  им допада. В тези здравословни барчета освен суперхрани има и крафт шоколад, веган пробиотични култури, фибри и протеини. Не се вманиачавам в състава на продуктите, които консумира семейството ми, но в тези "десерти" всички съставки са веган и са био сертифицирани. Не съдържат глутен и са без ГМО, без изкуствени оцветители, аромати и консерванти, което ги прави изключително подходящи за деца. Също така са подходящи за деца, защото са пълни с полезни хранителни вещества от суперхраните, въздействат благоприятно на мозъка, вкусна и здравословна алтернатива на шоколадите, вафлите и пълните със захар десерти са, не съдържат добавена бяла захар и шоколадът в барчето е суров, ръчно приготвен без термична обработка.

Хидратация с подходящ хим.състав за деца
Не знам дали съм споделяла, но от две години вкъщи не се пие нищо друго освен вода. Забранени (или много, много намалени) са газираните напитки, натуралните сокове, студените чайчета и всичко, което съдържа допълнителна захар и консерванти. Наскоро присъствах на един разговор между майки, които дебатираха върху състава на някаква минерална вода, която не била подходяща за деца и започнах да се питам кои марки бутилирана вода имат подходящ минерален съставът за деца? Оказа се, че доста минерални и изворни води на известни брандове за производство на вода, не са никак подходящи за ежедневна консумация при деца. Затова започнах да търся коя вода предлага подходящата минерализация и PH състав, тъй като моите деца са "водни чудовища" и пият супер много вода на ден. Завиждам им, защото аз си следя моите литри и се мъча доста, за да ги направя 2л.  на ден.
Никак не бях добра по химия в училище, но реших да се разровя из химичния състав на някои води и открих два бранда, които предлагат изворна вода изключително подходяща за ежедневна консумация от деца - Балдаран и Роса. Вкъщи пием Балдаран, Роса още не съм я тествала, но има време. Мисля, че и двата извора на вода са в Родопите. Затова навсякъде, където пътуваме носим със себе си стекове от изворната вода. Тя се препоръчва за ежедневна консумация на бебета и малки деца от Българската Педиатрична Асоциация, което вдъхва доверие. Общата й минерализация е в пъти по-ниска от тази на минералните води, а и изворната е единствената вода, която може да се употребява ежедневно и не води до натрупването на минерали в организма.


Качествена слънцезащита
Държа да отбележа, че слънцезащитата не е необходима само при ежегодната почивка на море, а и през останалите дни в годината. В планината слънцето е по-близо и дори през облаците напича много по-силно, затова задължително нося продукти за слънцезащита, защото както аз, така и децата ми, имаме много бяла кожа и това предполага бързо изгаряне на слънце и поява на петна по тялото. На Саня започват да и излизат малки лунички по бузите (като моите) и съм в стрес, защото никак не харесвам луничките си и не желая, и тя да има такива. Опитвам се максимално да я предпазвам от слънцето, затова предпочитам да нанасям върху кожата й моите продукти за слънцезащита, на които имам доверие. Тази година Clinique ме изненадаха с нова формула изцяло минерални слънцезащитни продукти, заради което им се доверявам напълно и мажа Саня с тях. Минералните съставки помагат в защитата от агресорите на околната среда, както и за разпръсването и отразяването на UVA/UVB лъчите като блокират проникването им в кожата. Също така, тези нови формули са некомедонни и са фото алергенно тествани, което ги прави подходящи дори за чувствителна кожа при деца.

Домашно приготвена храна или сладкиш, плодове
Винаги преди планиран пикник правя домашен сладкиш, кекс или баница, които да похапнем с наслада сред природата. Този път приготвих кекс  от лимец с боровинки. Получи се сравнително добър на вкус, но чистият въздух отваря апетита и хубав или лош, бързо свърши! Домашната храна е най-вкусна, когато е споделена, затова удоволствието от приготвянето и е толкова голямо, поне за мен. До 15 август можеш да се запасиш с щайга Livity от сайта livitybar.com с 20% отстъпка от стандартната цена с код Milena20

Прекрасен ден и повече слънце!Публикуване на коментар

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.