Pink Light

0


A V O N. P I N K. L I G H T. 💡

Месец октомври е световният месец за борба с рака на гърдата, затова тази година Avon го отбелязва с Проекта Pink Light. Благодарна съм, че за поредна година участвам в тази кампания, с която съм обвързана емоционално и която е много важна за мен, не защото съм имала рак на гърдата, а защото мои близки загубиха битката с рака.
Целта на 
"светещия в розово" проект Pink Light е да помогне на всяка жена да се запознае с рисковете, знаците и да знае какви действия да предприеме, когато се сблъска с това заболяване. Така всяка жена ще бъде информирана за превенцията и как да се бори с болестта. Компанията има за цел да информира 100 милиона жени на година за рисковете свързани с болестта.
Да бъдем запознати с рисковете...
Когато направих първия си преглед при мамолог, не знаех почти нищо за рака на гърдата, а за превенцията още по-малко. Смятах, че като съм млада (25 години) няма от какво да се страхувам. Осведомеността относно здравето на гърдите започва с рисковете, а на първо място като рисков фактор е възрастта.

Шансът от развитие на рак на гърдата при по-възрастните жени определено е значително по-висок, но всяка жена има уникални рискови фактори, които са специфични за нея. Ако някой от семейството е страдал от рак на гърдата или на яйчниците, това също допълнително повишава риска. Наднорменото тегло също повишава риска, затова е препоръчително да се спазват балансирани диетати. Хубаво е да се наслаждаваме на здравословна храна, базирана на плодове, зеленчуци, леки меса, пълнозърнести въглехидрати и нискомаслени млечни продукти. Аз препоръчвам да се консумират много сурови ядки, свежи плодове и да се приготвят вкъщи повече пълнозърнести вкусотии. Движението и добрият тонус в ежедневието е също много важен фактор и чудесен начин да се поддържа здравословно тегло и да се намали рискът от развитие на рак на гърдата. Важно е да се знае, че противозачатъчните таблетки или хормоналните терапии също увеличават риска от рак на гърдата. След всеки преглед при мамолога ми, той ми казва едни и същи думи: "Ако си пред дилема дали да родиш или да направиш аборт, избери да родиш дете, това ще те опази от рак на гърдата"...
Разпознаване на знаците...
Когато си говорим с приятелки на тема женско тяло, винаги стигаме до въпроса как се грижим за гърдите си и как ги проверяваме за отклонения от нормалното им състояние, които могат да сигнализират за рак на гърдата. Няма правилен начин да опознаем гърдите си, просто трябва по-често да ги наблюдаваме. По препоръка на моя мамолог, хубаво е да се проверяват гърдите вкъщи не повече от 2-3 пъти на месец, защото, ако всеки ден ги оглеждаме и опипваме, няма да разберем, ако има разлика във формата или очертанията им, тъй като така свикваме с това, което виждаме и усещаме. Изправени или в легнало положение, с върха на пръстите и дланите се правят кръгови движения, първо около всяка една от гърдите, подмишниците, гръдната кост и накрая върху зърното. Ако се усетят изменения, веднага трябва да се потърси лекарска консултация.
Признавам си, че е важно да познаваме тялото си и да го обичаме, но аз не мога вече да се харесвам така, както преди. Бях толкова уверена и харесваща себе си, често се гледах в огледалото и познавах всяка извивка от него. Сега след баня бързам да си сложа дрехите възможно по-бързо, за да не си разваля настроението, заглеждайки се в тялото си. Не питайте как се подвизавам на плажа... Опитвам се да преодолея себе си и отново да се харесвам, въпреки че вече не съм на 25, а на 35 години.
Към проекта Pink Light са включени най-разпространените митове за рака на гърдата, в някои от които, признавам си,  и аз вярвах доскоро.  Тъй като понякога заспивам със сутиен, винаги съм си мислила, че може това да предизвика рак. Също така аз спя по корем и си мислех, че това също не е благоприятно за гърдите и дори, откакто родих дъщеря си, вече спя настрани от страх да не предизвикам рак. Ето, затова мисля, че ще бъде интересно да спомена няколко от тях.
Мит: Приемането на прекалено много соеви латета може да повиши риска.
Не – няма връзка между консумирането на нормално количество соя и развитието на рак на гърдата.
Мит: Сутиените могат да предизвикат рак на гърдата.
Не. Този мит е упорит, но неверен. Сутиените не влияят на риска.
Мит: Мъжете не могат да развият рак на гърдата.
Могат и го правят, защото те също имат гръдна тъкан. Въпреки това ракът при тях е рядкост.
Мит: По-вероятно е да развиеш рак на гърдата ако гърдите са големи.
Не, няма никаква зависимост между едното и другото.
Мит: Стресът причинява рак на гърдата.
Не, но стресът може да ви накара да ядете и пиете повече, което може да повиши рисковете.
Мит: Пиенето на вода от пластмасова бутилка може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата.
Не. Има множество недоказани теории относно това, но няма ясно доказателство, че това може да повиши риска от рак.
Мит: Козметиката причинява рак на гърдата.
Не. Няма ясно доказателство, че козметиките повишават риска.
Днес е денят за информираност и подкрепа на жените с рак на гърдата, затова AVON организира “розов ден”, в който кани всеки, който желае да се премени в розово и така да стане съпричастен към каузата.

Публикуване на коментар

Instagram

© Mimi's fashion moments. Design by MangoBlogs.